Povratak na popis vijestiarrowred

Zaštita djece od nasilja u obitelji i ustanovama

OBJAVLJENO 14. siječnja 2010.

Radionica je obuhvatila 35 stručnih djelatnika Dječjeg vrtića Radost, a osnovni cilj bio je osvijestiti razinu osobne odgovornosti i osobnih kompetencija u sveobuhvatnoj zaštiti djece od nasilja.

   Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije nasilje se definira kao:
"...namjerna primjena fizičke sile ili moći s ciljem zastrašivanja nad samim sobom, drugom osobom, grupom ili zajednicom, a koja rezultira ili je velika vjerojatnost da će rezultirati povređivanjem, smrću, osjećajem uskraćenosti, psihičkim poremećajima ili smetnjama u razvoju."

   Nasilje je uvijek loše i nikada nije djetetova greška i društvo tu ne može isključiti vlastitu odgovornost za pojavu nasilja, budući se agresivno ponašanje često tolerira pa i nagrađuje u raznim sferama života.

Osobito je važno i u obitelji i u odgojno-obrazovnim ustanovama omogućiti djece da se obrate odrasloj osobi od povjerenja, ako imaju bilo kakve teškoće, a osobito ako ih netko zlostavlja ili im prijeti.

U svakom kontaktu s djecom obeshrabrujemo ih da govore o izloženosti nasilničkom ponašanju od strane odraslih i vršnjaka.

Ukazujemo djeci da rješenje nije u nasilnom odgovoru.

Izričemo i da je u društvu nužno poticati i "nagrađivati" nenasilje i prosocijalno ponašanje.

Važan čimbenik u sveobuhvatnoj zaštiti djece je participacija roditelja u životu  i radu vrtića, a to za dijete znači jačanje osjećaja vlastite vrijednosti i manju mogućnost da se na vrijeme i kvalitetno neće zaštiti te da će doživjeti povrede prava.

Suvremena obitelj ne može sama odgovoriti složenim zadaćama podizanja i odgajanja djeteta. Potrebna joj je potpora, briga i snaga šire društvene zajednice kojoj pripada.
Predškolska ustanova uz obitelj prvo je djetetovo socijalno okruženje - resurs koji bi trebao poticati, ohrabrivati, pomagati te po potrebi i upućivati roditelje u odgojnim nastojanjima.

Vezane novosti | Arhiva novosti

Objavljeno 13. siječnja 2020.

U okviru projekta Mreža ZaDar realizirana je još jedna edukacija pod nazivom „Implementacija učinkovitih terapijskih strategija u odgojno – obrazovnom procesu za razvoj inkluzivnog okruženja“. Svrha edukacije bila je ojačati partnerske vrtiće za primjenu sustava rada koji djecu s poteškoćama u razvoju uvažava kao ravnopravne sudionike predškolskog sustava, uz osiguravanje odgovarajuće podrške i pomoći za rast i razvoj, a za razvoj inkluzivnog okruženja, unutar kojega dijete nije izdvojeno u posebnim uvjetima rada. U sklopu predmetne edukacije polaznice su se upoznale s metodama i principima Marte Meo i Terapije igrom, kao i alatima i strategijama u radu i razvoju inkluzivnog vrtićkog okruženja. Edukacija u trajanju od 16. – 23.10. 2019. godine realizirana je u partnerskom vrtiću Maslačak za ukupno 17 odgojiteljica i članova stručne službe.

Objavljeno 13. siječnja 2020.

U sklopu realizacije projekta Mreža ZaDar – Mreža inovativnih vrtića po mjeri djece i roditelja UP.02.2.2.08.0054 predstavnici Grada Zadra kao korisnika projekta isporučili su opremu partneru u projektu Dječjem vrtiću Radost Zadar. Isporučen je didaktički komplet glazbala Orffov instrumentarij kao i oprema za provođenje Programa ranog učenja engleskog jezika.