Povratak na popis vijestiarrowred

Zaštita djece od nasilja u obitelji i ustanovama

OBJAVLJENO 14. siječnja 2010.

Radionica je obuhvatila 35 stručnih djelatnika Dječjeg vrtića Radost, a osnovni cilj bio je osvijestiti razinu osobne odgovornosti i osobnih kompetencija u sveobuhvatnoj zaštiti djece od nasilja.

   Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije nasilje se definira kao:
"...namjerna primjena fizičke sile ili moći s ciljem zastrašivanja nad samim sobom, drugom osobom, grupom ili zajednicom, a koja rezultira ili je velika vjerojatnost da će rezultirati povređivanjem, smrću, osjećajem uskraćenosti, psihičkim poremećajima ili smetnjama u razvoju."

   Nasilje je uvijek loše i nikada nije djetetova greška i društvo tu ne može isključiti vlastitu odgovornost za pojavu nasilja, budući se agresivno ponašanje često tolerira pa i nagrađuje u raznim sferama života.

Osobito je važno i u obitelji i u odgojno-obrazovnim ustanovama omogućiti djece da se obrate odrasloj osobi od povjerenja, ako imaju bilo kakve teškoće, a osobito ako ih netko zlostavlja ili im prijeti.

U svakom kontaktu s djecom obeshrabrujemo ih da govore o izloženosti nasilničkom ponašanju od strane odraslih i vršnjaka.

Ukazujemo djeci da rješenje nije u nasilnom odgovoru.

Izričemo i da je u društvu nužno poticati i "nagrađivati" nenasilje i prosocijalno ponašanje.

Važan čimbenik u sveobuhvatnoj zaštiti djece je participacija roditelja u životu  i radu vrtića, a to za dijete znači jačanje osjećaja vlastite vrijednosti i manju mogućnost da se na vrijeme i kvalitetno neće zaštiti te da će doživjeti povrede prava.

Suvremena obitelj ne može sama odgovoriti složenim zadaćama podizanja i odgajanja djeteta. Potrebna joj je potpora, briga i snaga šire društvene zajednice kojoj pripada.
Predškolska ustanova uz obitelj prvo je djetetovo socijalno okruženje - resurs koji bi trebao poticati, ohrabrivati, pomagati te po potrebi i upućivati roditelje u odgojnim nastojanjima.

Vezane novosti | Arhiva novosti

Objavljeno 17. ožujka 2020.

Poštovani, U skladu s mjerama suzbijanja korona virusa u Republici Hrvatskoj (mjere HZJZ, Nacionalnog kriznog stožera), a vodeći računa o sigurnosti korisnika i zaposlenika Dječjeg vrtića „Radost“, uvodi se poseban režim rada. Od srijede 18.03.2020. dežuran je područni objekt „Vruljica“, dok se ostali područni objekti privremeno zatvaraju. Mole se roditelji da djecu ne dovode u vrtić, već samo u slučaju ako zaista nemaju drugog izbora kada je vrtić obvezan prihvatiti djecu. Sve mjere su u cilju prevencije i osiguravanja što manjeg broja zaraženih te Vas molimo na odgovorno ponašanje. S poštovanjem Uprava Dječjeg vrtića „Radost“

Objavljeno 13. ožujka 2020.