Povratak na popis vijestiarrowred

Zaštita djece od nasilja u obitelji i ustanovama

OBJAVLJENO 14. siječnja 2010.

Radionica je obuhvatila 35 stručnih djelatnika Dječjeg vrtića Radost, a osnovni cilj bio je osvijestiti razinu osobne odgovornosti i osobnih kompetencija u sveobuhvatnoj zaštiti djece od nasilja.

   Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije nasilje se definira kao:
"...namjerna primjena fizičke sile ili moći s ciljem zastrašivanja nad samim sobom, drugom osobom, grupom ili zajednicom, a koja rezultira ili je velika vjerojatnost da će rezultirati povređivanjem, smrću, osjećajem uskraćenosti, psihičkim poremećajima ili smetnjama u razvoju."

   Nasilje je uvijek loše i nikada nije djetetova greška i društvo tu ne može isključiti vlastitu odgovornost za pojavu nasilja, budući se agresivno ponašanje često tolerira pa i nagrađuje u raznim sferama života.

Osobito je važno i u obitelji i u odgojno-obrazovnim ustanovama omogućiti djece da se obrate odrasloj osobi od povjerenja, ako imaju bilo kakve teškoće, a osobito ako ih netko zlostavlja ili im prijeti.

U svakom kontaktu s djecom obeshrabrujemo ih da govore o izloženosti nasilničkom ponašanju od strane odraslih i vršnjaka.

Ukazujemo djeci da rješenje nije u nasilnom odgovoru.

Izričemo i da je u društvu nužno poticati i "nagrađivati" nenasilje i prosocijalno ponašanje.

Važan čimbenik u sveobuhvatnoj zaštiti djece je participacija roditelja u životu  i radu vrtića, a to za dijete znači jačanje osjećaja vlastite vrijednosti i manju mogućnost da se na vrijeme i kvalitetno neće zaštiti te da će doživjeti povrede prava.

Suvremena obitelj ne može sama odgovoriti složenim zadaćama podizanja i odgajanja djeteta. Potrebna joj je potpora, briga i snaga šire društvene zajednice kojoj pripada.
Predškolska ustanova uz obitelj prvo je djetetovo socijalno okruženje - resurs koji bi trebao poticati, ohrabrivati, pomagati te po potrebi i upućivati roditelje u odgojnim nastojanjima.