Povratak na popis vijestiarrowred

Zaštita djece od nasilja u obitelji i ustanovama

OBJAVLJENO 14. siječnja 2010.

Radionica je obuhvatila 35 stručnih djelatnika Dječjeg vrtića Radost, a osnovni cilj bio je osvijestiti razinu osobne odgovornosti i osobnih kompetencija u sveobuhvatnoj zaštiti djece od nasilja.

   Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije nasilje se definira kao:
"...namjerna primjena fizičke sile ili moći s ciljem zastrašivanja nad samim sobom, drugom osobom, grupom ili zajednicom, a koja rezultira ili je velika vjerojatnost da će rezultirati povređivanjem, smrću, osjećajem uskraćenosti, psihičkim poremećajima ili smetnjama u razvoju."

   Nasilje je uvijek loše i nikada nije djetetova greška i društvo tu ne može isključiti vlastitu odgovornost za pojavu nasilja, budući se agresivno ponašanje često tolerira pa i nagrađuje u raznim sferama života.

Osobito je važno i u obitelji i u odgojno-obrazovnim ustanovama omogućiti djece da se obrate odrasloj osobi od povjerenja, ako imaju bilo kakve teškoće, a osobito ako ih netko zlostavlja ili im prijeti.

U svakom kontaktu s djecom obeshrabrujemo ih da govore o izloženosti nasilničkom ponašanju od strane odraslih i vršnjaka.

Ukazujemo djeci da rješenje nije u nasilnom odgovoru.

Izričemo i da je u društvu nužno poticati i "nagrađivati" nenasilje i prosocijalno ponašanje.

Važan čimbenik u sveobuhvatnoj zaštiti djece je participacija roditelja u životu  i radu vrtića, a to za dijete znači jačanje osjećaja vlastite vrijednosti i manju mogućnost da se na vrijeme i kvalitetno neće zaštiti te da će doživjeti povrede prava.

Suvremena obitelj ne može sama odgovoriti složenim zadaćama podizanja i odgajanja djeteta. Potrebna joj je potpora, briga i snaga šire društvene zajednice kojoj pripada.
Predškolska ustanova uz obitelj prvo je djetetovo socijalno okruženje - resurs koji bi trebao poticati, ohrabrivati, pomagati te po potrebi i upućivati roditelje u odgojnim nastojanjima.

Vezane novosti | Arhiva novosti

Objavljeno 01. srpnja 2019.

U okviru projekta Mreža ZaDar koji se financira iz ESF-a u našem Dječjem vrtiću Radost, PO Grigor Vitez, u petak, 31. svibnja 2019. godine započela je edukacija/usavršavanje za provedbu Programa ranog učenja engleskog jezika s djecom rane i predškolske dobi. Polaznice i predavače pozdravila je voditeljica projekta, Ivana Perić Zrilić iz UO za odgoj i školstvo Grada Zadra koja je zaželjela svima puno uspjeha u radu i usvajanju novih znanja koja će zasigurno poboljšati kvalitetu usluge u partnerskim predškolskim ustanovama. Edukaciju provode djelatnici DV Siget iz Zagreba koji je rješenjem Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovan stručno razvojnim centrom za rano učenje engleskog jezika. Ispred DV Siget polaznice je pozdravila ravnateljica, gđa Jasna Peklić. Usavršavanje će se provoditi kroz deset modula po principu jedan modul – jedan dan. Odgojiteljicama će se omogućiti jačanje znanja i vještina za provedbu programa ranog učenja engleskog jezika u odgojno-obrazovnim skupinama. U edukaciju je uključeno 15 odgojiteljica iz partnerskih dječjih vrtića (Radost, Sunce, Maslačak, Ribica, Klokan, Šuškalica i Golubica).